Wat zijn Nic-Salts en Nicotine Salt E-liquids?

U heeft waarschijnlijk Nicotine Salt e-liquids voorbij zien komen. Deze worden ook Nic-Salts genoemd. Wij leggen graag uit wat Nic-Salts zijn.

De meest gebruikte vorm van nicotine voor e-liquids is freebase nicotine. Freebase nicotine verdampt makkelijker. Verder is die zuiverder, omdat die niet gebonden is aan andere elementen. In Nicotine Salt e-liquids gebruikt men dus een andere vorm van Nicotine, die wel gebonden is aan een andere organisch element, namelijk Benzoëzuur (benzoic acid).

 

Nic-Salts e-liquids in uw e-sigaret

Freebase nicotine e-liquids zijn anders gemaakt maar ze werken ook anders. Freebase nicotine hebben een hogere pH waarde, waardoor ze een kriebel in uw keel geven (de zogenaamde ‘throat hit’). Nic-Salts komen veel zachter over. Daarom kunnen bijvoorbeeld dampers in de VS Nic Salts tot 50mg/ml gebruiken. Een gevolg hiervan is dus dat ze kunnen blijven dampen totdat hun nicotine behoefte bevredigd is, zonder dat ze last van hun keel krijgen. De focus van Nicotine Salt e-liquids is dus op de nicotine behoefte van rokers en niet op de smaak- of dampbeleving.

 

We willen graag het volgende benadrukken. U voelt misschien geen throat-hit, maar u krijgt wel nicotine in uw lichaam. Daarom wordt het geadviseerd om geen Nic-Salts te gebruiken met sub-ohm apparaten. Omdat deze apparaten heel veel e-liquid verdampen, heeft u kans dat u teveel nicotine opneemt. Dit kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Nic-Salts zijn dus bedoeld voor simpele apparaten en pod systemen.

 

Nicotine Salts en de wet

De EU-wetgeving maakt geen verschil tussen freebase nicotine en Nicotine-salts. Dat betekent dat deze e-liquids alleen in 10ml flesjes verkocht mogen worden. Deze flessen hebben een kindveilige-dop. In het doosje vindt u ook een bijsluiter die u dient te lezen voor gebruik. De maximale sterkte is 20mg/ml. Een aantal merken zijn ook met 10mg per milliliter te bestellen.

Tot slot, willen we u hieraan herinneren: Nic-Salts bevatten de zeer verslavende stof nicotine. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers. Ze zijn niet geschikt voor personen onder de 18 jaar, niet-rokers, zwangere of borstvoedende vrouwen, personen met een allergie voor nicotinehoudende producten of personen met hart- en/of vaatziekten. Ze zijn een alternatief voor het roken van tabak.